top of page

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Yazarın fotoğrafı: hukukbohcasi
    hukukbohcasi
  • 24 Tem 2016
  • 2 dakikada okunur

Merhaba arkadaşlar biliyoruz ki bu hafta tercihler başlıyor. Bunun

için kendi yaptığım hataları kimsenin yapmasını istemediğimden sizlere tavsiyelerde bulunacağım.

1- Okulun ismine, kampüsün güzelliğine aldanmıyoruz.

Tabi ki İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ gibi okullar hiçbir yerle kıyaslanamaz ama sırf bu okulların isimleri var diye geleceğin mesleği olmayan, önü olmayan bölümleri seçmeyin. Hiçbir bölüm küçümsenemez ancak Türkiye'de ki iş imkanları ortada.

Ben kendi okulumu da kampüsü çok güzel olduğu için seçmiştim ama sonradan fark ettim ki okulun arka taraflarındaki bir blokta ders görülüyormuş ve diğer bölümler gibi okulu çok gezmiyoruz derslere girmek için. Böyle olunca kampüsün pek bir önemi kalmadı tabi. Zaten dersler biter bitmez insanın kendini eve atası geliyor bu yüzden de okulda vakit geçirmenin pek önemi kalmıyor :D Ama mümkünse ulaşımı kolay okullar seçin bu gerçekten çok önemli hele de İstanbulda okuyacaksanız.

2- Bölümünüz ne olursa olsun, okul ne kadar kötü; duyulmamış da olsa tek bakacağınız şey akademik kadro olmalı.

Devletlerde hoca kalmadı sözleri son derece doğru arkadaşlar. Çoğu öğretim görevlisi maaş imkanları sebebiyle özel okullara geçtiler (Çapa Cerrahpaşa bile) O yüzden okulların akademik kadrolarına iyi bakmanız gerekiyor ilk olarak:

a)Özellikle de profların tam zamanlı çalışıp çalışmadıklarına bakın. Bu ne demek? Derse girip sonra okuldan başka okullara giden hocalar oluyor bunlar yarı zamanlı çalışan hocalar oluyor. Bu olay çoğu zaman sıkıntı yaratıyor. Hocalarla birebir görüşmek istediğinizde bulunmuyorlar, ödev teslimleri zor oluyor vs. Bu yüzden hocaların çalışma koşullarına iyi bakın.

b)1.sınıf derslerine giren hocaların en az Doç. Dr. olması şart. Çünkü ilk sınıf her zaman temellerin atıldığı sınıftır ve en iyi en tecrübeli hocaların girmesi gerekiyor. İlk sene zayıf oldu mu sonradan ilerlenilemiyor.

c)Hocaların CV'lerinde okuduğu okullardan çok çalıştığı yerlere, uzmanlaştığı alanlarda hangi çalışmalar yaptıklarına bakın. Her iyi okuldan mezun olan insan maalesef çok fazla akademik başarı yakalayamıyorlar.

d)Seçeceğiniz okulun öğrencileriyle görüşüp hocalar hakkında bilgi alın. Nasıl Ders anlattıkları ve nasıl sınav yaptıklarına dair bunlar baya yardımcı oluyor.

3-Seçimler bölüm odaklı olmalı.

Dediğim gibi sırf okul güzel diye atmalayın alakasız bölümlere. Seçeceğiniz bölümleri iyi araştırın; o alandaki insanlarla görüşün, kendinize şimdiden staj yerleri bile bakın. (okurken staj yapmak mezun olduğunuzda sizi iş yerlerinin havada kapmalarını sağlar)

Hukuk, Tıp, Mühendislik, Psikoloji, PDR gibi bölümlere hemen atlamayın belkide bu bölümlerde çok yığılma olabilir ve işsiz kalabilirsiniz.

4-Seçeceğiniz okulun sosyal imkanlarına iyi bakın.

ERASMUS çok önemli arkadaşlar. Erasmus'a imkanınız yoksa da okulun konferans, seminer, sertifika programları vs gibi hizmetlerine iyi bakın. (Genelde bölüm kulüpleri bu işleri yürütüyorlar tercih zamanında okullarla görüşebilirsiniz) Bu tür faaliyetler size çok şey katacaktır, belkide çok büyük insanlarla tanışma fırsatı bile bulabilirsiniz.

5- Fenbilimleriyle ilgili bölümler seçmek isterseniz de okulların laboratuvar imkanlarına iyi bakın. Çok iyi devlet okullarında uygulamalı derslere pek imkan olmuyor maalesef. Bu halde de devreye özel okullar giriyor. Çoğunun lab imkanları çok güzel oluyor, geriye ise kadroya bakmak kalıyor :)

Aklıma fazla bir şey gelmedi daha sorusu olan varsa zevkle yanıtlarım :) Hepinize kolay gelsin inşallah hakkınızda hayırlısı neyse o olur. Sevgiyle kalın.


 
 
 

Comments


Featured Review
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Tag Cloud

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page