Hukuk Fakültesi Öğrencisinin Okuması Gereken Kitaplar, İzlemesi Gereken Film ve Diziler
- hukukbohcasi
- 17 Tem 2016
- 6 dakikada okunur

Merhabalar Arkadaşlar bu sefer sizlerle kitaplar,diziler ve filmler hakkında konuşacağım. Malum yarın sonuçlar açıklanıyor ve ardından tercihler başlayacak; aranızda hukuk isteyenler var ve haliyle kitap okumayı sevenlerde <3 Dizi ve filmlerle ilgili sorunu olan yoktur bence o yüzden bir şey demiyorum :) Ama bana hep sorular geliyor, kitap okumanızı hocalar mı söylüyor, kitap okuma zorunluluğu mu var vs gibisinden. Hayır arkadaşlar burası ilkokul değil kimsenin okuduğu kitaplarda hocaları bağlamıyor ancak okumak tabi ki dersleri daha iyi anlamanıza yorumlamanıza ve hukuksal olaylar hakkında muhakeme yapma kabiliyetinizi arttırmanıza yardımcı olacaktır. Bu sebepten ötürü sizlere özellikle de hukukçuların okuması gereken kitaplardan bahsedeceğim. Çoğu klasik eserler ve ben nefret ediyorum :DD Ama aranızda sevenler mutlaka olacaktır diye düşünüyorum ve başlıyorum.
1) Franz Kafka - Dava
Ben bu kitabı okudum. Baş kahramanımız K. bir sabah kalktığında kendisini tutuklanmış bir halde buluyor sebebini kendiside bilmiyor. İçinde olduğu olayı çözmeye çalışıyor yakınlarına, avukatlara danışıyor. Hiçbir şekilde kendisine neden tutuklandığını, ne yaptığı söylenmiyor. Aslında kendisinin içinde bulunduğu hukuk sisteminin ne kadar berbat ilerlediğin anlatan bir kitap biraz sıkıcı ilerliyor ama ortalarından sonra sürüklüyor. Hukukun işleyişinin gerçekten doğru olup olmadığını insana sorgulattıran bir kitap :)
2) Tolstoy - Diriliş
Bu kitabı evde buldum en kısa zamanda okuyacağım o yüzden
şimdilik alıntıları yazalım :)
Tolstoy’un en önemli üç romanından biri olan Diriliş, bir insanın geçirdiği sarsıcı değişimin romanıdır. Zengin Prens Nehlüdov, hizmetçi Maslova’yı baştan çıkarıp terk ederek hırs ve arzularının peşinden gider. Yıllar sonra bir mahkeme salonunda Maslova ile karşılaşan Nehlüdov, onu bu batağa kendisinin ittiğinin farkına varacak ve “dirilen” vicdanı, onun baştan ayağa değişmesine sebep olacaktır.
Diriliş, vicdan azabının ezici baskısını anlatırken, ceza hukukuna da ağır eleştiriler yöneltiyor. Eserlerinde ahlaki değerlere vurgu yapan Tolstoy, bu kitabında insan ruhunun, vicdanının ve inancının toplum tarafından öldürüldüğünü dile getirip, bunların yeniden dirilişinin mümkün olup olmadığını sorguluyor.
3) Devlet - Platon
Siyaset bilimine merak saranlar ve bugün ki avrupayı anlamak isteyenlerinde okuması gereken bir kitap. Platon bu konuşmalarında devlet nasıl olmalı?Nasıl korunmalı? gibi soruları tartışmıştır. Hukukla ne alakası var derseniz hukuku öğrenmek ve anlamak için hukukun ve devletin felsefesini, sosyolojisini ve tarihini bilmeniz gerekir. Zaten hukuk fakültesine bu derleride göreceksiniz bu kitap daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
4)Harper Lee -Bülbülü Öldürmek
Amerika’da 1930′ların Güney Eyaletleri’nden birinde bir zenci be-yaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakâr-lıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent hal-kının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatıyor.
5)Dostoyevski - Suç ve Ceza
Dostoyevski'ye romanın babası derler. Toplumsal ahlak çöküntüsünün insanlar üzerinde olumsuz etkilerini gözler önüne seren bir kitap. Raskalnikov ahlaki çözülmüşlüğün sembolüdür. Yaşlı tefeci kadını öldürmesi çöküntünün doruk noktasıdır. Cinayetten sonra Raskalnikov vicdanıyla baş başa kalır. Çelişkiler artık onunla birliktedir. Komiser onun üzerine gider. Varsayımlara karşı gelmeden kabul eden Raskalnikov sonunda mahkum olur, Sibirya'ya sürülür. Orada doğru yolu iyiliği ve güzelliği bulacaktır. Sosyal sorunları çok iyi bir şekilde elen alan romanda kahramanının sonuna doğru yolu bulması sorunu roman içinde çözümlüyor. Başları aşırı sıkıcı olan kitap daha sonradan baya sarıyor ve hocalarımızın "bu kitabı okumayan hukukçu olamaz" dedikleri kitap budur.
6)Bir Ceza Avukatından Gerçek Hikayeler – SUÇ 2 – Ferdinand von Schirach
Bu kitap efsane güzel dili de açık ve akıcıı. Yeni nesil kitaplardan olan Bir Ceza Avukatından Gerçek Hikayeler, tamamıyla gerçek hikayelere dayandırılarak anlatılmış bir roman olarak karşımıza geliyor. Bir ceza avukatın başından geçen hikayeler gerçekten çok etkileyici. Roman içerisinde geçen bazı hikayeleri sizler ile paylamamız kitabı okumanız için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Bir lise öğrencisinin İlluminati örgütünü incelediği için ölümüne işkence görmesi, bir adamın çantasından çıkan 18 adet cinayet fotoğrafına rağmen hiç bir ceza almaması, dokuz kişinin bir kıza tecavüz etmesi ve sonucunda yine ceza almaması gibi konular kitap içerisinde yer alıyor. Kitap içerisinde ki hikayeler biraz da ülkemizde özellikle medya önüne çıkmış olan davaları da hatırlatmıyor değil.Neden Okumalısınız : Bir ceza avukatından gerçek hikayeler romanı, içerdiği konular, gerçekçiliği ve akıcı okunabilirliği sayesinde Hukukçuların Okuması Gereken 10 Kitap listemizde ki yerini almayı başardı. Kitap içerisinde zıt noktalar; iyi ve kötü, suçlu ve suçsuz kavramları ile kişilerin de var olan ahlaki sorumlulukları çok güzel işlemiyor.
7) Roma Hukuk Güncelliği – Michel Villey
Michel Villey kitabında biraz daha akademik anlamda yazılara yer vermiştir. Roman dışında listemizde yer alan tek kitap olduğunu dile getirebiliriz. Bu kitapta pek çok insan tarafından ilgisizlik ve isteksiz bir çekinceyle karşılanan Roma Hukuku ‘nun aslında günümüze ne kadar etki ettiği mümkün olduğunca yalın ve kolaya indirgenerek anlatılmaya çalışılmıştır. Yine de söz konusu kitapta, eski tarih konuları olduğundan ve bazı konuların fazlasıyla teknik bilgi içerdiğinden dolayı okuyucular zorlanabilir. Ama hukukçuların okuması gerektiği bir listede olması gerektiğinden düşündük.
Neden Okumalısınız : Özellikle hukuk tarihi ve bugün hangi aşamada olduğumuz, teknik şekilde açıklanmıştır.
8)Suçlar ve Cezalar Hakkında – Cesare Beccaria
Bir hukukçu olarak kesinlikle okumanız gereken kitaplar arasında yer alıyor. Cesare Beccaria kitabı sonrasında hukuk dünyasında çok büyük değişimler meydana gelmiştir. Cesare Beccaria bu unutulmaz eseri tam 24 ayda tamamlamıştır ve 1765 yılında Fransa’da yayınlamıştır. Eserde, ceza olarak verilen idam ve işkence cezalarının barbarlık olduğu ve kesinlikle kaldırılmasını gerektiğini savunmuştur ve sonrasında idam ve barbarlık zaman içerisinde kaldırılmıştır. Bunun yanı sıra “Kanunsuz ne suç ne ceza olur” tezi sonrasında meşruluk ilkesini hukuka katmayı başarmıştır. Eser sonrasında hukuk dünyasında yer eden bir başka ifade de “Yasa ancak açık ve zorunlu olarak gerekliliği beliren cezaları koymalıdır ve bir kimse ancak suçun işlenmesinden önce kabul ve ilan edilmiş olan ve usulüne göre uygulanan bir yasa gereğince cezalandırılabilir.” şeklindedir. Ayrıca bu ifade hala daha İnsan Hakları Bildirisin’deki yerini korumaktadır.
DİZİLER VE FİLMLER
1)SUITS

Herhalde hukuk denince ilk akla Suits geliyordur. Gabriel Macht ve Patrick J. Adams’ın başrolde yer aldığı dizi Hukuk Fakültesinden hiç mezun olmamış Mike’ın Harvard mezunu gibi davranmasını konu alıyor. Gabriel Macht’ın canlandırdığı Harvey ve Patrick J. Adams’ın canlandırdığı Mike’ın sırrı olarak başlayan bu durum çıkmazlara giriyor, onları zorluyor. Bazı bölümler monoton olsa da, dizi heyecanlı, keyifli, rekabeti kalbinizde hissettiğiniz bir hızda ilerliyor. Anglo- Sakson hukuku hakkında bilgilenmek adına da diziyi takip etmek faydalı olabilir.
2)DAMAGES

Burası Hewes & Associates hukuk firması... Bu avukatlık firmasının sahibi ise yılların tecrübesiyle mangalda kül bırakmayan, güçlü avukat Patty Hewes. Mesleğe henüz yeni atılan genç ve idealist avukat Ellen Parsons içinse Patty Hewes'in firmasında çalışmak insanın karşısına ömründe bir kez çıkacak bir şans. Bu şansı kariyeri için iyi değerlendirmek çalışkan ve özverili Ellen için çok önemli.
Hırslı Patty Hewes ise Ellen'ı kanatları altına alarak, milyarder Arthur Frobisher'ın davasına dahil ediyor. Frobisher'ın onlarca eski çalışanının hakkını yiyerek, aileleri mağdur ettiği ama gücünden dolayı kimsenin de de ona zarar veremediği biliniyor.
Hewes & Associates hukuk bürosu şimdi bu milyardere karşı tüm gücüyle amansız bir hukuk savaşına giriyor..
3) THE GOOD WIFE

Eyalet savcısının eşiyseniz ve avukatsanız, bir de üstüne aldatılmışsanız; bütün gözler size çevrilir. İki çocuğunuzu bütün bu skandalın dışında tutmak isterken, evinizi de ayakta tutmaya çabalamanız takdire şayanken, bunu başarmak için ne kadar zorlandığınızı bir siz bilirsiniz. Alicia Florrick; mutlu evliliği, bir gün internete düşen skandal görüntülerle kabusa dönüşünce, kocası da hapse düşünce, eski mesleği olan avukatlığa döner. Üniversite yıllarında sevdiği adam olan Will Gardner'ın avukatlık bürosunda çalışmaya başlar. Bir yandan eşinin onda açtığı yaraları kapatmaya çalışırken, diğer yandan canını dişine takarak çalışır. Alicia bütün bu emeğin ardından mutlu yuvasını tekrar kazanacak mı? Yoksa pes edip eşi Peter ile tüm bağını koparacak mı? 40'tan fazla adaylığı, 6 ödülüyle The Good Wife hukuk draması seviyorsanız, kesinlikle es geçmemeniz gereken bir yapım.
FİLMLER
12 Kızgın Adam (1957)
Bir cinayet davasını konu alan film, sanığın 12 jüri üyesinin 11’i tarafından suçlu bulunmasını ve sanığa inanan bir üyenin, diğerlerini ikna çabasını konu alıyor. Filmde neredeyse kullanılan tek mekan, jüri odasıdır ve filmde hiç isim kullanılmamıştır. Filmde, sanığı suçlu bulan üyelerin yabancı düşmanlığı, önyargı, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi kavramlarla yüzleşmeleri işlenmektedir.
Nuremberg Duruşması (1961)
Soğuk savaş döneminde geçen filmde, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi eylemlerini yasal hale getiren yargıçların yargılanmaları konu edilmektedir. Hakimler adaleti mi sağlar, yasaları mı uygular tartışması etrafında mutlaka izlenmesi gereken bir film.
Dava (1962)
Kafka’nın aynı adlı romanından uyarlanan film, pek çok eleştirmen tarafından en iyi Kafka uyarlaması olarak kabul edilmekte. Filmin yönetmeni Orson Welles de film hakkında “en beğendiğim filmim” demiştir.
Davacı (1986)
Zeki Ökten’in yönettiği ve Kemal Sunal ile Savaş Yurttaş’ın boşrolde olduğu film, aynı köyde yaşayan iki komşu arasında bir hayvan sürüsünün komşu bahçeye girmesiyle başlayan ve 7 yıl boyunca süren dava sürecini ve adalet sisteminin ağır işlemesini mizahi bir dille anlatmaktadır.
Birkaç İyi Adam (1992)
Başrollerinde Tom Crouse’un oynadığı filmde, ordu içinde bir askerin öldürülmesi ve cinayein arkasında yatan gerçeğin ortaya çıkarılması süreci konu ediliyor.
Şeytanın Avukatı (1997)
Kült bir film haline gelen ve izlemeyenin olduğunu düşünmediğim Şeytanın Avukatı, başarılı bir avukat olan Kevin Lomax’in, John Milton ile tanıştıktan sonra New York’a taşınması ve sonrasında etrafında başlayan değişim ve gariplikleri konu alıyor.
Yalancı Yalancı (1997)
Savunma avukatı Fletcher Reede, oğlunun doğum gününe gitmeyi yalan söylemeyi tercih edince 5 yaşındaki oğlu Max de ‘babasının bir gün için hiç yalan söylememesini’ diler ve dileği kabul olur. Reede, tüm gün boyunca duruşmaları ve iş görüşmelerinde sadece doğruyu söylerken düştüğü komik durumlar, Jim Carrey’nin oyunculuğuyla keyifle izlenebilir. Tabii, hala izlemeyenler kaldıysa.
Masum Bir Katil (1999)
Barodan ihraç edilen bir avukatın, başından geçenleri kaleme almak üzere yazmaya başladığı süreçte hırsızlık ve cinayetle suçlanması sonrası, kendisini aklamaya çalışmasını anlatıyor. Filmde, Shekespeare’in “Yapacağımız ilk iş, haydi bütün avukatları öldürelim” sözüne atıf yapılıyor.
Pardon (2004)
Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin ve Ali Çatalbaş’ın başrolde olduğu ve pek çok önemli oyuncu bünyesinde barındıran film, yıllar sonra askerlik hizmetini yapmak için İstanbul’da bulunduğu sırada gözaltına alınan İbrahim’in 6 yıl 3 ay boyunca tutuklu kalışını mizahi bir dille anlatıyor.
Adalet Peşinde (2009)
Jamie Foxx’un başrolü üstlendiği filmde, karısı ve çocuğu gözü önünde öldürülen bir adamın, suçluların hak ettiği cezalara çarptırılmaması üzerine adaleti kendi başına sağlamaya karar vermesi işleniyor. Gerilim olarak kategorize edilen ve bolca aksiyon sahnelerine de yer verilen filmde, kişisel adalet konu edilmiş.
(ALINTIDIR)
Comments