İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden hangi bölümü seçmeliyim?
- hukukbohcasi
- 1 Tem 2016
- 4 dakikada okunur

Merhaba arkadaşlar. Bu yazım İİBF bölümleriyle ilgili olacak. Belki bir çoğunuz hayal ettiğiniz yere girebilecek puanı elde edemediniz; mezuna da kalmak istemiyorsunuz ve İİBF'de bir bölüm seçmek istiyorsunuz yada hep hayalinizde bu fakültede okumak vardı :) Bunun için buradayım :)
İlk olarak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi nedir? Hangi bölümler vardır?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) toplumun yönetici ve vasıflı personel ihtiyacını karşılayacak şahıslar yetiştiren fakültedir. Türkiye'nin hemen her üniversitesinde bulunmaktadır. Bazı üniversitelerde ise yalnızca Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi veya İktisat Fakültesi bulunmaktadır.
Bölümler:
1- İktisat
2- Ekonomi/Ekonometri
3- Maliye
4- İşletme
5- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
6- Uluslararası ilişkiler
7- Kamu Yönetimi
8- Uluslarası Ticaret/Finansman/Lojistik
9- Siyasal Bilgiler
10- Sosyal Hizmet(Sağlık Bilimleri Fakültesine de bağlı olabiliyor)
İİBF mezunları hangi sınavlara girebilirler?
1- Kpss
2- İdari Hakimlik
3- Sayıştay denetçiliği
4- Spk
5- Mali Müşavirlik
6- Bankacılık
7- Kaymakamlık (Kamu yönetimi Mezunları)
Arkadaşlar Kpss sınavı ile devlet memuru olabiliyorsunuz bildiğiniz üzere. En çok tercih edilen alandır devlet memurluğu; hem işiniz garanti oluyor hemde çalışma saatleriniz belli oluyor.
İdari Hakimlik sınavında ise yazılı sınavda 70 notu baraj notudur; hukuk sorularından oluşan test sınavı karşınıza çıkar ve kadroya göre en yüksek puanı alanda başlayarak en düşüğe doğru adaylar seçilir ve mülakata çağırılır. Ama maalesef ki İİBF mezunlarına %20, Hukuk Fakültesi mezunlarına ise %80lik bir kadro açılıyor yani kazanma şansınız çok düşük oluyor; ayrıca maalesef ve maalesef ki haksız kazanç çok oluyor torpil çok dönüyor. Ama umudunuzu kaybetmeyin yine de :)
Sayıştay Denetçisi, anayasa ve kanunlarla Sayıştay'a verilen inceleme, denetleme ve raporlama görevlerini yerine getirmekle görevlendirilmiştir. Yargısal yetki ile donatılan ve anayasanın yargı bölümü altında yer alan Sayıştay, TBMM adına kamu dış denetimini yürütmesi nedeniyle tüm dünya sayıştayları gibi yüksek denetim örgütü kimliğine sahiptir.
Anayasa, Sayıştay'a ve bu bağlamda Sayıştay denetçilerine; merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının gelir, gider ve mallarını TBMM adına denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini denetleyip kesin hükme bağlamak, kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve hükme bağlama işlerini yapmak, TBMM'ne kesin hesap kanun tasarıları hakkında uygunluk bildirimi sunmak görevlerini vermiştir. Genel olarak Sayıştay denetçisinin görev alanına giren kurum ve kuruluşlar şunlardır; -Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri -Sosyal güvenlik kuruluşları -Mahalli idareler -Kuruluş kanunları veya diğer özel kanun hükümleri gereğince Sayıştay denetimine tabi kurumlar -Döner sermayeler ve fonlar (Alıntıdır)
Mali Müşavirlik; Yaptığı işler arasında gelir giderleri firma için değil devlet için tutmak bulunan, aylık dönem zarflarında katma değer beyannamesi, 3 aylık dönemler için muhtasar beyannamesi hazırlamak ve gerekli tahakkuk fişini almak, firmaya ödetmek, geçici gelir beyannamesi vs. gibi işleri de bunlar yapmaktadır. Peki firmalar bu işleri kendileri yapamıyor mu ? Firmalar mali idarelerle olan tüm alışverişlerinde, tüm raporlamalarında kanun gereği Mali Müşavir kullanmak zorundadırlar.Firmanın kuruluşundan tasfiyesinin bitişine kadar maliyeye verilecek tüm beyannameler, raporlar ve bildirgeler bir mali müşavir aracılığı ile gönderilmekte, Mali Müşavirler bu pozisyonları ile firma ile Kamu İdareleri arasında bir tampon görevi oluşturmaktadırlar.
Mali Müşavir olmak için.
-4 yıllık üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmak. -Staja başlama sınavını kazanmak ki bu sınavda yok yok insanlığın varoluş sebebini bile sorgulatır. ( hukuk, meslek hukuku, vergi mevzuatı ve uygulaması,maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi,finansal muhasebe, denetim, türk muhasebe standartları'dır. -Kazandıktan sonra 3 yıl boyunca staj yapmak. -Staj süresince e-use sınavlarını tamamlamak. -Stajı bitirince yazılı olarak yeterlilik sınavını kazanmak (yaklaşık 15 ayrı kanun kapsamında 8 farklı sınav olarak klasik 2-10 arası soruya yazılı olarak cevap vermek sureti ile)
vıdı vıdı vıdı bir sürü ıvır zıvırı var arkadaşlar ancak bilirkişi olarak çalışırsanız bu alanda çok iyi para kazanırsınız ÇEKO mezunları mali müşavir olabiliyorlar bu arada :)
Kaymakamlık sınavlarında da hukuk soruları bulunmaktadır ancak kaymakamlar 4 senede bir atandıklarından beklemeniz gerekiyor ve hakimlik sınavında olduğu gibi burada da iibf mezunlarına %20 kadro açılıyor :(
Bunlar dışında akademik kariyer yapabilirsiniz, özel sektörde istihdam edebilirsiniz ama işletme ve ekonomi ekonometri mezunları genelde muhasebe departmanında çalışıyor :(
Ama üniversite hayatınız boyunca yaz tatillerinde staj yaparsanız bir çok iibf mezunlarından daha rahat işe alınır ve iyi bir yerden başlayabilirsiniz. Bununla beraber yabancı dilinizde iyi olursa sizi hava da kaparlar :D
Benim bu konuda ki tercihim bölümü ingilizce okumaktır. Tamam zor olabilir ancak mezun olduğunuz da iş ingilizceniz tamam olacaktır :))
Siyasal Bilimler ve Uluslararası ilişkilere gelirsek; bu alanlarla Kamu Yönetimi de birleştirilebilir ortaya da çok güzel bir mezun çıkar <33 Siyasal mezunları Anayasa Mahkemesinde, Sayıştayda ve Danıştayda çalışabilirler ayrıca İdari hakim olabilirler ve de konsolosluklarda çalışabilir diplomat olabilirler; Uluslarası ilişkilerle beraber okursanız diplomat olma olasılığınız artar arkadaşlar ayrıca dilinizinde mükemmel olması gerekir hatta 1 tane değil, 2-3 tane olması daha iyi olacaktır.
Sadece Uluslararası İlişkiler mezunu olursanız da çalışabileceğiniz alanlar şunlardır: En önemli çalışma alanları arasında, başta Dış işleri Bakanlığı olmak üzere Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı gibi devlet daireleri, özel şirketler ve çeşitli kitle haberleşme kuruluşları ve uluslararası bankalar sayılabilir.
Benim herkese tavsiyem ÇEKO bölümüdür; çok az mezunu var ve puanları çok düşük. Hem mali müşavir hem şirketlerde İnsan Kaynakları Yöneticisi olabilirsiniz ki bu alan da çok güzeldir. Çekoya birlikte açıktan başka bölümlerde okursanız şeçilme olasılığınız artar. İktisat, sosyoloji, insan kaynakları yönetimi gibi. Yani her alanda olduğu gibi bu fakültede de kendinizi geliştirmeniz şarttır.
İşletme ve İktisatı biliyorsunuz zaten ne kadar çok dil bilip staj yaparsanız iyi yerlere gelme olasılığınız artıyor puanlarda düşük zaten. Herkes aç, herkes açıkta vs gibi sözler duyabilirsiniz aldırmayın. Bana göre çok zor ve strateji isteyen bir alan; bir insan kaldırım mühendisliği bile okusa okuduğu bölümü sevdikten sonra her yere rahatlıkla gelebilir bence. Ama vakıf üniversitesinde ve ingilizce okumanızı öneririm malum devlet okullarında hoca kalmadı :)
Benim anlatacaklarım bu kadardı; yine de aklınızda soru varsa instagramdan ulaşabilirsiniz sevgiyle kalın :) <3
Comentarios