Sosyoloji Bölümü
- hukukbohcasi
- 21 Haz 2016
- 3 dakikada okunur

Merhaba arkadaşlar bu yazımda size Sosyoloji bölümüyle ilgili bilgiler vereceğim. Öncelikle kendimi anlatayım; bu bölümü nasıl seçtim, neden seçtim, hangi iş imkanlarını aradım? Bunların cevaplarını vereceğim.
Hukuk Fakültesinde okuyan bir sürü insan var biliyorsunuz ki. Hepsi mezun olduğunda avukat, hakim savcı vs olacak. Bende düşündüm ki diğerlerinden bir farkım olmalı. Ne yapsam diye düşünürken yolda İstanbul Üniversitesinin afişini gördüm. Üniversitede okuyanlara ve mezunlara 2. üniversite imkanı sağladıklarıyla alakalı bir afişti. Hemen sitesine girip inceledim. Açıktan ve Uzaktan Eğitim Fakültesi adı altında bir sürü bölüm vardı. Gözüme hemen Sosyoloji ilişti. Tercih yaparken aklım psikolojide kalmıştı. Tercih edemediğim için baya üzgündüm. Sosyolojiyi gördüğüm anda da "ben bu bölümü okumalıyım" dedim.
Geçen sene YGS'ye de girmiştim sonra tercih ettim puansız alıyorlardı zaten ve girdim. Yani 2 bölümü birden böyle okuyorum :)
Etrafınızdaki insanlara Sosyoloji dediğinizde: "o ne ki?, amaan, 2 yıllık mı?, ne işe yarar?" gibisinden cevaplarla karşılaşırsınız. Bunlara takılıp da soğumayın bu alandan. Maalesef ki bu ülkede önemi ve değeri bilinmeyen bir alan. Benim fikrimce Psikoloji ve PDR kadar önemli bir bölüm; ayrıca kişisel olarak değil de toplum olarak gelişmek, iyileşmek daha hızlı ve etkili bir yöntemdir. Ama inanıyorum ki Sosyolojide bir yerde diğer bölümlerin önüne geçecektir. Bu işlemi, biz okuyanlar olarak da yapabiliriz bence :)
Sosyoloji, hukuk, psikoloji, uluslarası ilişkiler, pdr, arkeoloji, kriminoloji hatta tıpla bile yakından alakalı bir bölümdür; artık önemini siz anlamışsınızdır.
Sosyoloji Nedir?
Bölümde toplumsal davranışlar, olaylar ve olgular hemen tüm yönleri ile incelenerek, toplumsal kurumların kökenleri, gelişmeleri, işlevleri ve birbirleriyle olan ilişkileri konularında eğitim ve araştırma yapılır.
Mezunlar sosyolog ünvanı ile çalışırlar. Sosyologlar, aile, suçluluk, nüfus bilim (demografi), endüstri ve tarım sorunları, köy-kent yerleşmeleri, sosyal ekoloji, siyaset hukuk sosyolojisi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Ülkemizde sosyologlar üniversitede öğretim üyesi olarak ve Dpt, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Trt ve kamu iktisadi kuruluşlarında uzman, danışman ve araştırıcı olarak çalışmaktadırlar. (alıntıdır)
Ayrıca pedagojik formasyon eğitimi de alırsanız Felsefe Grubu Öğretmenliği de yapabilirsiniz. Ancak bu alanda atama çok sıkıntı ve bir sürü mezun var; ben pek tavsiye etmiyorum.
Sosyoloji bölümünde başarı yakalayabilmeniz için; Lise de Psikoloji, Sosyoloji, Matematik, Mantık, Felsefe, Tarih, Coğrafya, Türkçe derslerinde başarılı olmanız gerekmektedir. Özellikle de felsefe dersinden sıkılıyorsanız hiç bulaşmayın derim çünkü çok fazla okuma yapılan bir bölüm.
Ben çok severek okuyorum bu bölümümü. Hatta kendimi buldum denebilir. İnsana çok şey katıyor, çevreye bakış açınızı değiştiriyor bu bölüm. Ama asıl amacım Adli Psikoloji alanında yüksek lisans yapmak. Aklı hukukta kalmış olanlar için güzel bir alandır.
Sosyal Psikoloji de baya ilgi gören alanlardan. Bu alan da ayı zevklidir, akademik olarak ilerlemeniz hem zevkli hem kolay olur.
Ama amacım para kazanmak diyorsanız Siyaset ve Hukuk Sosyolojisi alanını seçmelisiniz. Ancak bu alan için çok çok okuma yapmalı ülkenin siyasal ve politik yapısını iyi bilmeli ve dış ilişkilerde de neredeyse uzman olmalısınız.
Onun dışında eğitim süreciniz boyunca bol bol sosyolojik okumalar yapmalı ve seminerlere katılmalısınız. Okuma tavsiyelerim:
1. Mukaddime – İbn-i Haldun 2. Prens – Machiavelli 3. Saint Simon İlk Sosyolog İlk Sosyalist – Cemil Meriç 4. Sosyoloji – John J. Macionis 5. Bu Ülke – Cemil Meriç 6. Kültürden İrfana – Cemil Meriç 7. Devlet – Platon 8.İtiraflar – Jean Jacques Rousseau 9.İran Mektupları – Montesquieu 10.Kanunların Ruhu Üzerine – Montesquieu 11.Milletlerin Zenginliği – Adam Smith 12. İlk Sanayi İnkılabı – Phyllis Deane 13.Karl Marx, Alman İdeolojisi [Feuerbach] – Friedrich Engels 14.Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu – Max Weber 15.Sosyolojik Yöntemin Kuralları – Emile Durkheim 16. Dünya Tarihi – William H. Mc Neil, 17.Kısa 20. Yüzyıl 1914-1991 Aşırılıklar Çağı – Eric Hobsbawn 17.Uygarlık Tarihi – Server Tanilli 19.Sosyoloji Nedir – Fichter, Joseph 20.Sosyoloji – Kısa Ama eleştirel Bir Bakış – Anthony Giddens 21.Sosyolojik Düşüncenin Evreleri – Raymond Aron 22. Komünist Manifesto – Karl Marx, Friedrich Engels 23. İntihar – Emile Dirkheim 24. Propaganda Çağı – Anthony Pratkanıs 25. İdeolojinin Sonu & Ellilerdeki Siyasi Fikirlerin Tükenişine Dair – Daniel Bell 26. Modernliğin Eleştirisi – Alain Touraine 27. Modernliğin Sonuçları – Alain Touraine 28. Çağdaş Sosyoloji Kuramları ve Klasik Kökleri – George Ritzer , Jeffrey Stepnisky
Comments