top of page

YGS/LYS Tavsiyeleri

  • Yazarın fotoğrafı: hukukbohcasi
    hukukbohcasi
  • 14 Haz 2016
  • 3 dakikada okunur

Merhabalar. Bu yazımda size ÖSS zamanı yaptığım çalışmalardan bahsedeceğim. Vakıf üniversitesinde okuduğumdan beni ne kadar umursarsınız bilmiyorum ama yine de yazmak istedim :)

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. 12. sınıfın başında sırtımdan büyük bir ameliyat geçirdim bu yüzden adam gibi çalışamadım, sınavlarımda da rahatsızlandığımdan sonuçlarım kötü geldi. Mezuna da kalmak istemedim, o stresi tekrar çekmek istemediğimden dolayı. bu yüzden vakıf üniversitesindeyim :)

Hukuk fakültesi zor ama hayal değil arkadaşlar. Biliyorsunuz ki 150 bin sınırı geldi. Bu senede psikoloji için bu sınır gelecek diye duydum o yüzden sadece sabır istiyor gerçekten. O test kitaplarının başından kalkmadan çalışmak istiyor.

O yüzden bu yazıyı okuduktan sonra dooğru masanın başına :)

Evet başlıyorum. Arkadaşlar ilk olarak YGS'den korkmayı bırakıyoruz. %27-%30 arasında etkisi var. Sonuçlarınız ne kadar düşükte gelse üzülmeyin ben LYS'de tam 300k ileriye çektim. Bu da burada motivasyon olarak kalsın :D

İkinci olarak tüm senemizi YGS çalışarak harcamıyoruz. Ennnn geç aralık ayında YGS konuları, çalışmaları bitmeli ve LYS'ye başlanmalı. YGS'ye son bir kaç hafta kala deneme çözersiniz.

12. sınıflar için geç oldu ancak 11. sınıfı bitirmiş olanlar hiç vakit kaybetmeden ygs konularına başlamalılar.

YGS konularına çalışırken TM öğrencileri için sıkıntılar oluyor. Fen bölümüde oluyor sınavda ve sayısalcılar bütün alanları cevaplayabildikleri için TM öğrencilerinden sıralama olarak hep önde oluyorlar.(Bunu da fazla kafaya takmayın YGS de 2 milyon kişi oluyor alanlara ayrılınca öndeki sayısalcılar çekiliyor korkmayın o yüzden). Arkadaşlar fen yapabiliyorsanız, konuları hatılıyorsanız çözün ama TM puanınıza çok katkı sağlamaz. 5 fen sorusu 1 türkçe sorusuna denk geliyor neredeyse. O yüzden bu mevzuyu çok takmanıza gerek yok. Ben YGS de 1-2 fen sorusu yapmıştım onlarda kolaydı zaten.

YGS'ye nasıl çalışmalıyım?

Bir kere her konuya çalışmayın, zaten zaman yetmez. Konu ayıklayın; zamanla anlıyorsunuz zaten hangi konunun size göre kolay-zor olduğunu. Ama en önemlileri

Matematikte (2014 zamanında) Problemler, Fonksiyonlar, üslü- köklü sayılar; türkçe de tabiki de paragrafta anlam, coğrafyada Türkiye'nin iklimi ve iç-dış kuvvetler, tarihte inkılap tarihi konularıydı.

Siz yine de yapabileceklerinizi kendiniz ayırırsınız. Ama ayırdığınız konulara çok iyi çalışın. Deneme çözerkende mümkünse bilmediklerinizi yapmayın boş bırakmak her zaman daha iyidir, yanlışlar puan düşürür.

YGS Türkçe için de tavsiyem, sınava 3 gün kalmış olsa dahi kitap okumaktan vazgeçmeyin, hocalarınız ne derse desin. Aslında tek Türkçe dersi için değil ben inanıyorum ki kitap okuyan insan matematik dersinde bile başarılı olur çünkü yorum kabiliyetini çok geliştiren bir şey kitap okumak; hukuktan bahsetmiyorum zaten sıkılmadan 4 sene de bitirir :D

YGS'ye çok önem vermediğimden çok üstünde durmuyorum LYS'ye geçiyorum.

LYS'ye nasıl çalışmalıyım?

Hukuk fakültesi için blog açtığımdan sadece TM alanı hakkında yazacağım.Hukuk bölümü TM3'e geçtiğinden edebiyat dersiniz, netleriniz çok iyi olmalı. Bu psikoloji, sosyoloji isteyenler içinde geçerli.

Edebiyat

Ben yaptığım bir şeyden bahsedeyim. Yazar-eser ezberlemekte zorlanıyorsanız kitapçılara gidip Türk Edebiyatı kısmında müfredatta olan yazar-eserlere bakın açın içine bakın, böylece görsel hafızanız gelişecektir. (cumhuriyet edebiyatı için geçerli)

Halk ve Divan edebiyatında ben çok sıkılıyordum o yüzden bu konularda tablo yaparak ve üstüne de test çözerek ezberleyebilirsiniz. 8-10 soru aralığında da paragrafta ve cümlede anlam soruları geliyor zaten.

Edebiyatta soru çözerken (lys anı da dahil) tüm soruyu okumayın. Size soruda vakit kaybettirmek için uzun uzun yazarı anlatacaklar. Her uzun yazıda mutlaka kilit bir cümle oluyor. Yazarın önemli bir özelliği, en önemli eseri vs gibi. Eskiden bu sorular çok kolaydı şimdi baya zorlaştırılmış galiba ama korkmayın çalıştıktan sonra hiçbir şey zor değil :)

Matematik-Geometri

Yeni müfredatta birleşmiş galiba bu dersler. Matematikte ve Geometride zorlanıyorsanız YGS'de dediğim gibi konu ayıklayın ama üzücü olan şey kolay konulardan çok az geliyor :( Gelse bile o sorunun içine trigonometri üslü sayılar vs karıştırıyorlar o yüzden YGS temelinizin çok iyi olması lazım.

Soru çözerkende amaan olmuyor diyip bırakmayın o soruyu her türlü çözmeye çalışın çünkü hiç bilmediğiniz bir konuyla birleştirilmiş olabiliyor sorular.

Geometri biraz daha ezber geliyor bana. İyi bildiğiniz konularda formül ezberleyip girebilirsiniz sınavlara ama bunda da çok soru çözümü gerekiyor.

Coğrafya

Bu ders hakkında söyleyeceğim tek şey dünya haritasını önünüze alıp kıtaların iklimlerini, önemli ülkelerin yerlerini ve deprem, sel gibi doğal afetlerin nerelerde yoğun olduğunu ezberlemek. Çünkü çoğunlukla harita üzerinden ülke ve kıta soruluyor. YGS konularından da baya soru çıkabiliyor onlarıda es geçmemek lazım.

Ve ve veee, derslerinizin çok iyi olması lazım. Ben lise 1-2-3 de teşekkürle senelerimi bitirdim son sınıfta ise takdir aldım. Diploma puanım 78di ve bana okulumdan 47 puan geldi tabikide uçurdu beni. Dersleriniz iyiyse üzülmenize pek gerek kalmıyor resmen sizi kurtarıyor.

Eee hadi hala burda mısınız, rakipleriniz şuan soru çözmeye başladı bileee!!!


 
 
 

Comments


Featured Review
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Tag Cloud

© 2023 by The Book Lover. Proudly created with Wix.com

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page